9 sierpnia w rzeszowskiej „Galerii r_z” odbędzie się uroczysty finisaż wystawy „Genius Saeculi – duch naszego czasu…”

9 sierpnia br. o godzinie 18:18 w rzeszowskiej „Galerii r_z” odbędzie się uroczysty finisaż wystawy „Genius Saeculi – duch naszego czasu…”. To uroczyste podsumowanie konkursu, w którym artyści mieli za zadanie odnieść się w swoich dziełach do specyfiki oraz istoty twórczości Magdaleny Abakanowicz. Najważniejszą atrakcją finisażu będzie oficjalne ogłoszenie laureatów konkursu oraz prezentacja katalogu ze zdjęciami najciekawszych zgłoszonych do projektu prac. Wstęp na uroczysty finisaż – oraz samą wystawę w „Galerii r_z” - jest bezpłatny.

Od 30 lipca do 9 sierpnia br. w rzeszowskiej galerii Związku Polskich Artystów Plastyków na ul. 3-go Maja 16 można podziwiać prawie 30 dzieł upamiętniających twórczość Magdaleny Abakanowicz. To efekt szerokiego zainteresowania artystów projektem „Genius Saeculi – duch naszego czasu…”, którego celem jest uhonorowanie pamięci jednej z najwybitniejszych polskich artystek XX-wieku. Najciekawsze zgłoszone do konkursu prace wyłoniło Jury, w skład którego weszli, oprócz imiennie zaproszonych artystów–pedagogów i historyków sztuki, przedstawiciele organizatorów wydarzenia, czyli Wydziału Sztuki Uniwersytetu Rzeszowskiego, Instytutu Filozofii Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Związku Polskich Artystów Plastyków (Okręg Rzeszowski), Grupy CIECH – będącej mecenasem wydarzenia, a także patronów medialnych konkursu - rzeszowskiej TVP i Polskiego Radia Rzeszów.

Do projektu „Genius Saeculi – duch naszego czasu…” zostali zaproszeni członkowie Związku Polskich Artystów Plastyków (Okręg Rzeszowski), studenci i absolwenci Wydziału Sztuki Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz współpracujący z tymi podmiotami artyści. Mieli oni za zadanie odnieść się w swoich dziełach do specyfiki oraz istoty twórczości Magdaleny Abakanowicz. Projekt jest naturalnym następstwem dużego zainteresowania niedawną wystawą prac artystki z kolekcji CIECH, która również została zaprezentowana w rzeszowskiej „Galerii r_z”.

Wstęp na wystawę „Genius Saeculi – duch naszego czasu…”, której mecenasem jest Grupa CIECH, jest bezpłatny. Jej uroczysty finisaż odbędzie się 9 sierpnia br. o godzinie 18:18.

Więcej informacji na temat projektu udziela pomysłodawca i koordynator projektu z ramienia WS UR i ORz ZPAP:
Marek A. Olszyński,
kontakt: mao5@op.pl

CIECH to międzynarodowa, profesjonalnie zarządzana grupa z polskimi korzeniami, o ugruntowanej pozycji lidera w branży chemicznej w Europie Środkowej i Wschodniej. Wytwarza produkty, z których powstają artykuły niezbędne w codziennym życiu ludzi na całym świecie - nowoczesne wyroby o najwyższej, światowej jakości. Korzystając ze wsparcia wiarygodnego inwestora strategicznego (Kulczyk Investments) realizuje strategię globalnego rozwoju, rozszerzając sprzedaż na światowych rynkach. Łączy przy tym nowoczesne podejście do biznesu z tradycją produkcji sięgającą 1882 roku. Więcej informacji znajduje się na stronie www.ciechgroup.com.