CIECH Cargo wydzierżawi od CARGOUNIT trzy lokomotywy Traxx 3 DC

CARGOUNIT, największa polska firma zajmująca się wynajmem lokomotyw w Europie Środkowo-Wschodniej, oficjalnie odebrała od Alstom, globalnego lidera w dziedzinie inteligentnej i zrównoważonej mobilności, pierwszą z kolejnych trzech zamówionych lokomotyw Traxx. Jednocześnie nastąpiło jej przekazanie w dzierżawę wieloletniemu klientowi, firmie CIECH Cargo, w ramach podpisanej nowej 5-letniej umowy najmu trzech sztuk najnowszych lokomotyw Traxx 3 DC.

CARGOUNIT i CIECH Cargo podpisały 5-letnią umowę najmu trzech sztuk lokomotyw Traxx DC3 w ramach procesu wymiany floty lokomotyw używanych - na nowe. CIECH Cargo jest klientem CARGOUNIT od 2003 roku, obie firmy od prawie dwóch dekad współpracują zarówno w zakresie najmu lokomotyw elektrycznych, jak i spalinowych.

„Lokomotywy Traxx, które wzmocnią tabor CIECH Cargo nie tylko charakteryzują się nowoczesnością i niezawodnością, ale także doskonale wpisują się w ideę zrównoważonego transportu, w myśl której zmieniamy nasze usługi, zarówno świadczone na rzecz spółek Grupy CIECH, jak i klientów zewnętrznych. To kolejny krok w transformacji CIECH Cargo i ważny element zwiększania konkurencyjności naszej spółki” – mówi Maciej Kempski, Prezes Zarządu CIECH Cargo.

Platforma lokomotyw Traxx znalazła uznanie u przewoźników kolejowych w Europie i w Polsce za sprawą swojej niezawodności oraz niskich kosztów eksploatacji w całym cyklu życia. We flocie CARGOUNIT znajdują się obecnie już 3 lokomotywy Traxx MS2, wysoko oceniane przez przewoźników kolejowych.

„CARGOUNIT szybko się zmienia i dynamicznie pozyskuje do floty nowoczesne lokomotywy. Do końca 2021 roku liczba nowoczesnych lokomotyw w naszej spółce powiększy się o kolejnych 19 sztuk wobec stanu na koniec 2019 roku. Strategia CARGOUNIT zakłada pozyskiwanie nowoczesnych lokomotyw jedno - oraz wielosystemowych w odpowiedzi na rosnące potrzeby i indywidualne wymagania przewoźników odnośnie rodzaju taboru, jaki pragną eksploatować” – mówi Łukasz Boroń, Prezes Zarządu CARGOUNIT.

„Jesteśmy dumni, że CARGOUNIT i CIECH Cargo wybrali najbardziej rozpowszechnione w Europie lokomotywy Traxx od Alstom. To potwierdza fakt, że spełniają one wysokie oczekiwania operatorów pod względem niezawodności, dostępności i łatwości utrzymania, przy jednoczesnym zachowaniu niskich kosztów operacyjnych. Są dopuszczone do użytku w 20 krajach i przemierzają ponad 300 milionów kilometrów rocznie, w Polsce jeździ ich już 100. Jestem przekonany, że doskonale sprawdzą się we flocie CIECH Cargo” – dodaje Sławomir Nalewajka, Dyrektor Zarządzający Alstom w Polsce, na Ukrainie i w Krajach Bałtyckich.

„Pozyskanie 3 sztuk lokomotyw Traxx DC3 przez CIECH Cargo to rezultat przemyślanej decyzji biznesowej naszego Klienta, który podjął decyzję o wyborze lokomotyw Traxx DC3 w wyniku wnikliwych analiz dotyczących niezawodności i kosztów ich użytkowania. Podpisanie z CIECH Cargo kolejnej umowy najmu jest dowodem na wzajemne zaufanie i zrozumienie przez nas potrzeb naszego Klienta. Cieszymy się z kontynuacji współpracy i że możemy dostarczyć do CIECH Cargo najnowocześniejsze lokomotywy elektryczne, tym samym przyczyniając się do wzmocnienia konkurencyjności firmy” – podsumowuje Łukasz Boroń, Prezes Zarządu CARGOUNIT.

Uroczystość odebrania od Alstom nowoczesnej lokomotywy Traxx DC3 i przekazania jej do CIECH Cargo odbyła się 22 września podczas 14. Międzynarodowych Targów Kolejowych TRAKO 2021.

CIECH Cargo

CIECH Cargo to spółka wchodząca w skład Grupy CIECH. Świadczy usługi transportu kolejowego na rzecz spółek produkcyjnych CIECH, jak i klientów zewnętrznych. Spółka posiada lokomotywy spalinowe do wykonywania usług manewrowych oraz lokomotywy elektryczne i spalinowe do prowadzenia przewozów towarowych. Dzięki różnorodności posiadanego taboru wagonowego z usług CIECH Cargo korzysta wiele branż m.in. chemiczna, górnicza, budowlana oraz hutnicza. Spółka dysponuje wagonami typu węglarka, jak i specjalistycznym taborem do przewozów towarów sypkich oraz specjalistycznymi wagonami samowyładowczymi. Oprócz usług przewozów realizowanych na podstawie własnej licencji spółka charakteryzuje się wykwalifikowaną kadrą oraz odpowiednio wyposażonymi warsztatami do wykonywania napraw okresowych i przeglądów wagonów towarowych. Dodatkowo oferuje usługi kompleksowego zarządzania ruchem na bocznicach.

CARGOUNIT

CARGOUNIT to największa polska firma zajmująca się wynajmem lokomotyw w Europie Środkowo-Wschodniej, a także jeden z największych tego typu podmiotów w Europie.

CARGOUNIT posiada blisko 180 lokomotyw na wynajem, zarówno trakcyjnych, jak i manewrowych. Oferuje szeroki wybór taboru, od lokomotyw spalinowych manewrowych i liniowych, po lokomotywy elektryczne, w tym nowoczesne lokomotywy wielosystemowe przeznaczone do ruchu międzynarodowego. CARGOUNIT dysponuje także elektrycznymi zespołami trakcyjnymi do przewozów pasażerskich. Obecnie firma koncentruje się na modernizacji posiadanej floty poprzez zakup nowoczesnych lokomotyw jednosystemowych oraz wielosystemowych do przewozów międzynarodowych.

Od 18 lat CARGOUNIT współpracuje z największymi, wiodącymi krajowymi i zagranicznymi przewoźnikami kolejowymi działającymi w Polsce oraz w Europie Środkowo – Wschodniej. Z kompleksowych usług oferowanych przez firmę korzystają między innymi przewoźnicy z branży paliwowej, chemicznej, materiałów budowlanych i ładunków intermodalnych oraz produktów dla sektora motoryzacyjnego.

Atutem CARGOUNIT jest bogata i różnorodna flota lokomotyw, doświadczona kadra zarządzająca oraz wieloletnie relacje z klientami, a także indywidualne podejście do współpracy.

Właścicielem 100% udziałów w CARGOUNIT jest Fundusz Trójmorza (3SIIF) zarządzany przez Amber Infrastructure Group. Fundusz Trójmorza to fundusz inwestycyjny stworzony przez kraje Trójmorza w celu wspierania inwestycji w sektorze transportu, energetyki oraz infrastruktury cyfrowej.

Alstom

Alstom opracowuje i wprowadza na rynek rozwiązania w zakresie mobilności, które są podstawą dla niskoemisyjnego transportu przyszłości. Alstom oferuje szeroki wachlarz produktów i usług, od pociągów dużych prędkości, metra, pojazdów jednoszynowych, tramwajów i autobusów elektrycznych, po zintegrowane systemy, usługi dostosowane do potrzeb klienta, infrastrukturę, sygnalizację i rozwiązania w zakresie mobilności cyfrowej. Pasażerowie korzystają z ponad 150 000 pojazdów Alstom na całym świecie. Po połączeniu Alstom z Bombardier Transportation w dniu 29 stycznia 2021 r. łączne przychody nowej Grupy za okres 12 miesięcy zakończony 31 marca 2021 r. wynoszą 14 mld euro. Alstom ma swoją siedzibę główną we Francji i obecnie prowadzi działalność w 70 krajach, zatrudniając ponad 70 tys. pracowników. Więcej na www.alstom.com

Kontakt: Iwona Burzyńska (CEE) – Tel.: +48 600 277 635, iwona.burzynska@alstomgroup.com