CIECH inwestuje w zielone rozwiązania i zwiększa moc instalacji fotowoltaicznych w spółkach Grupy

Ponad 500 kW (0,5 MW) to łączna moc z paneli fotowoltaicznych, jaką wkrótce będzie dysponować Grupa CIECH w Polsce. Instalacje PV działają w pięciu polskich spółkach CIECH – Pianki, Sarzyna, Cargo, Vitro i Nieruchomości. Już niebawem, rozpocznie się kolejna realizacja w CIECH Pianki – spółka oczekuje na wydanie pozwolenia na budowę instalacji o mocy 300 kW. Inwestycje w fotowoltaikę w realny sposób przyczyniają się do ochrony środowiska, jak również pomagają wypełniać cele ambitnej strategii ESG Grupy CIECH, wśród których znajduje się m.in. obniżenie emisji dwutlenku węgla przez Grupę.

Grupa CIECH systematycznie realizuje działania ograniczające wpływ prowadzonej działalności na środowisko, w tym w zakresie redukcji emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Dążąc do dekarbonizacji, CIECH planuje osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2040 r. Dlatego też w każdej ze spółek są wdrażane  różnorodne inicjatywy przyczyniające się do zmniejszenia wpływu na otoczenie naturalne i jednocześnie minimalizacji wykorzystywania energii pochodzącej z paliw kopalnych.

Zwiększenie udziału energii ze źródeł odnawialnych stanowi jedno z zobowiązań CIECH na rzecz środowiska, zawartych w ambitnej strategii ESG Grupy. Inwestycje w OZE, w tym fotowoltaikę, są jednymi z kluczowych inicjatyw przyczyniających się do osiągnięcia celów w zakresie niskoemisyjności i zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.

Panele fotowoltaiczne działają obecnie w pięciu zlokalizowanych w Polsce spółkach. Zakłady CIECH Sarzyna, CIECH Cargo, CIECH Vitro oraz CIECH Nieruchomości obecnie dysponują mocą po 50 kW każdy, zaś bydgoski CIECH Pianki – posiada łącznie ok. 100 kW. W Bydgoszczy są uruchomione  aktualnie dwie mikroinstalacje o mocy 49,14 kW i 49,5 kW. Dzięki pierwszej z nich — działającej od czerwca ub.r. — do dziś wyprodukowano 53 MWh. Za pomocą drugiej — oddanej do użytku w styczniu br. — wytworzono 29 MWh energii. Kolejną instalację o mocy 300 kW, będącą rozbudową podstawowej, CIECH Pianki planuje uruchomić do końca 2023 r.

Konsekwentnie przeprowadzamy w naszych zakładach transformację energetyczną. Jednym z  przykładów jest właśnie rozbudowa mocy PV. Nie tylko inwestujemy w kolejne źródła odnawialne, lecz także zwiększamy swój wkład w ochronę środowiska. Dzięki instalacjom fotowoltaicznym ograniczamy emisję dwutlenku węgla i realizujemy  cele zrównoważonego rozwoju – mówi Michał Budzyński, Prezes Zarządu CIECH Pianki.

Obecnie spółka czeka na wydanie pozwolenia na budowę. Po zakończeniu inwestycji CIECH Pianki będzie dysponować łączną mocą wynoszącą 400 kW. Głównym wykonawcą instalacji w bydgoskim zakładzie ponownie będzie firma Kwartz, specjalizująca się w tego typu realizacjach.

Instalacje fotowoltaiczne posiada również — działający w ramach Grupy CIECH — zakład w Rumunii. Moce instalacji PV CIECH Soda Romania wynoszą obecnie około 400 kW. Docelowo Grupa zamierza zamontować fotowoltaikę we wszystkich swoich spółkach.

Kontakt dla mediów:

Żaneta Przybylska, Rzeczniczka Prasowa Grupy CIECH,

zaneta.przybylska@ciechgroup.com, tel. +48 511 80 92 81.

Zapraszamy do obserwowania głównych mediów społecznościowych Grupy CIECH:

LinkedIn: https://pl.linkedin.com/company/ciech-sa/,

Twitter: https://twitter.com/RzecznikCIECH

CIECH to międzynarodowa, rozwijająca się grupa chemiczna z silną pozycją na rynkach globalnych. Jest drugim producentem sody kalcynowanej i oczyszczonej w Unii Europejskiej, największym producentem soli warzonej w Polsce, największym dostawcą krzemianów sodu w Europie, największym polskim producentem środków ochrony roślin oraz wiodącym w Polsce producentem pianek poliuretanowych. Posiada fabryki w Polsce, Niemczech i Rumunii oraz zatrudnia ponad 3 tysiące osób w całej UE.

Od 2005 roku spółka CIECH S.A. notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a od 2016 roku, równocześnie, na jednej z największych giełd w Europie - Börse Frankfurt. Rozwój Grupy wspiera inwestor strategiczny – Kulczyk Investments.

Jako jeden z największych polskich eksporterów, CIECH wysyła swoje towary na niemal wszystkie kontynenty. Powstają z nich artykuły niezbędne w codziennym życiu milionów ludzi na całym świecie, dlatego Grupa jest ważnym elementem wielu gałęzi gospodarki – budownictwa, motoryzacji, rolnictwa, przemysłu chemicznego, spożywczego czy farmaceutycznego.

CIECH łączy nowoczesne podejście do biznesu z dbałością o zrównoważony rozwój. Od 2020 roku jest członkiem United Nations Global Compact – największej na świecie inicjatywy skupiającej przedsiębiorstwa odpowiedzialne społecznie, środowiskowo i ekonomicznie.

Więcej informacji o Grupie CIECH można znaleźć na stronach www.ciechgroup.com.