CIECH Sarzyna uruchamia chatbot - nowy kanał obsługi klienta

CIECH Sarzyna – największy polski producent środków ochrony roślin oraz lider sprzedaży na rynku herbicydów – podążając za wiodącym trendem w obsłudze klienta, uruchomił na swojej stronie (https://ciechagro.pl/pl) nowe narzędzie do komunikacji z użytkownikami w czasie rzeczywistym. Inteligentny chatbot, całodobowo i przez siedem dni w tygodniu, udziela użytkownikom informacji m.in. dot. produktów spółki oraz pomaga w doborze odpowiedniego środka ochrony roślin. To kolejny element realizacji strategii Grupy CIECH zakładającej wykorzystanie innowacyjnych narzędzi cyfrowych w kontakcie z klientami i doskonaleniu procesu sprzedaży.

Komunikacja firm z klientem przy pomocy sztucznej inteligencji to jeden z wiodących trendów w biznesie. Zgodnie z nowym raportem Grand View Research, rynek botów i wirtualnych asystentów do 2028 roku osiągnie wielkość 2,5 mld dolarów1. Oznacza to, że sztuczna inteligencja w znaczący sposób zastąpi interakcję z człowiekiem, wpływając na częstość korzystania z usług konsultantów telefonicznych.

CIECH Sarzyna wdraża innowacyjne rozwiązania marketingowo-informatyczne od 2019 roku. Tym razem, koncentrując się na rozwijaniu kanałów kontaktu z klientami, w październiku tego roku spółka uruchomiła inteligentny chatbot „Cieszek”, dostępny całodobowo dla użytkowników strony https://ciechagro.pl/pl. Celem narzędzia jest przede wszystkim automatyzacja procesów sprzedażowych, poprawienie jakości obsługi klienta w kanale digital oraz pozyskanie nowych kontaktów ze strony internetowej. Chatbot sprawdza się także doskonale podczas korzystania ze smartfonu, zapewniając informacje „od ręki”.

Wśród kluczowych funkcjonalności „Cieszka” znajdują się m.in.: odpowiadanie na pytania o aktualne promocje, współpracę sprzedażową oraz produkty – ich charakterystykę, dawkowanie oraz dostępność w sklepach – a także doradztwo w zakresie upraw, ochrony herbicydowej, fungicydowej i innych. Chatbot ułatwi też kontakt z przedstawicielem handlowym Grupy CIECH oraz ekspertami, tym samym znacząco usprawniając wymianę informacji. Rozwiązanie to z powodzeniem funkcjonuje w innych branżach, m.in. w sektorze farmaceutycznym. Za realizację projektu odpowiada firma Stanusch Technologies.

- Rozwój naszego biznesu zakłada digitalizację, usprawnianie procesów sprzedażowych oraz wyższą jakość kontaktu z klientami przy użyciu nowoczesnych technologii. Uruchomienie chatbota na stronie produktowej CIECH Sarzyna ma zautomatyzować proces komunikacji oraz zapewnić naszym Klientom i Partnerom całodobowe wsparcie, siedem dni w tygodniu. Liczymy także, że nowy kanał obsługi, dzięki swojej prostocie i intuicyjności, pozwoli nam pozyskać nowych klientów, zapewnić jeszcze lepszą obsługę obecnym partnerom, a także zoptymalizować proces sprzedaży – mówi Wojciech Babski, Prezes Zarządu CIECH Sarzyna i szef biznesu AGRO w Grupie CIECH.

- Wprowadzając na stronie CIECH Sarzyna inteligentnego chatbota, kierowaliśmy się strategią „customer first”. Zadaniem Cieszka jest zapewnienie klientom dostępu do eksperckiej wiedzy 24/7, także w niedziele i święta. To szczególnie istotne w czasach, kiedy decyzje muszą być podejmowane szybko, często przy użyciu smartfona. Chatbot to efektywny sposób, aby pomóc rolnikom dobrać i stosować produkty w zależności od ich potrzeb, także tych zgodnych z założeniami zrównoważonego rozwoju – mówi Milan Malinowski, Manager systemów i wsparcia sprzedaży w spółce CIECH Sarzyna.

W ciągu ostatnich trzech lat udział CIECH Sarzyna w polskim rynku środków ochrony roślin systematycznie rośnie. W kluczowym segmencie herbicydów zbożowych, udział spółki wzrósł w ciągu roku o blisko 3 pkt proc. i wyniósł 17 proc. na koniec czerwca 2021 roku. CIECH Sarzyna zajmuje obecnie trzecie miejsce w Polsce pod względem sprzedaży herbicydów zbożowych, będąc liderem w kategorii środków stosowanych wiosną na chwasty dwuliścienne.

Kontakt dla mediów:

CIECH Sarzyna jest jedną z kluczowych spółek Grupy CIECH. Specjalizuje się w produkcji środków ochrony roślin (AGRO) i jest ich największym polskim producentem oraz liderem sprzedaży na rynku herbicydów (środków chwastobójczych). Przewagą konkurencyjną Spółki jest m.in. jedna z najnowocześniejszych na świecie instalacji do produkcji MCPA – skutecznego i bezpiecznego środka chwastobójczego, a także 60 lat doświadczenia w produkcji środków ochrony roślin. Do najbardziej znanych znaków handlowych Spółki należą marki: CHWASTOX®, AGROSAR® 360 SL, AZOKSAR® 250 SC, ASKALON® 125 SC, AKAPIT® 125 EC, TARCZA® ŁAN EXTRA 250 EW oraz WINDSAR 250 EC. Firma, poza kluczowymi krajami europejskimi, obsługuje także rynki w Ameryce Północnej i Południowej, Azji, Afryce i Australii. Jej produkty trafiają do ponad 50 krajów całego świata.

Więcej informacji znajduje się na stronie https://ciechagro.pl/pl.

CIECH to międzynarodowa, rozwijająca się grupa chemiczna z silną pozycją na rynkach globalnych. Jest drugim producentem sody kalcynowanej i oczyszczonej w Unii Europejskiej, największym producentem soli warzonej w Polsce, największym dostawcą krzemianów sodu w Europie, największym polskim producentem środków ochrony roślin oraz wiodącym w Polsce producentem pianek poliuretanowych. Posiada fabryki w Polsce, Niemczech i Rumunii oraz zatrudnia ponad 3 tysiące osób w całej UE.

Od 2005 roku spółka CIECH S.A. notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a od 2016 roku, równocześnie, na jednej z największych giełd w Europie - Börse Frankfurt. Rozwój Grupy wspiera inwestor strategiczny – Kulczyk Investments.

Jako jeden z największych polskich eksporterów, CIECH wysyła swoje towary na niemal wszystkie kontynenty. Powstają z nich artykuły niezbędne w codziennym życiu milionów ludzi na całym świecie, dlatego Grupa jest ważnym elementem wielu gałęzi gospodarki – budownictwa, motoryzacji, rolnictwa, przemysłu chemicznego, spożywczego czy farmaceutycznego.

CIECH łączy nowoczesne podejście do biznesu z dbałością o zrównoważony rozwój. Od 2020 roku jest członkiem United Nations Global Compact – największej na świecie inicjatywy skupiającej przedsiębiorstwa odpowiedzialne społecznie, środowiskowo i ekonomicznie.

Więcej informacji o Grupie CIECH można znaleźć na stronach www.ciechgroup.com oraz www.ciechdlagospodarki.pl.

1 Chatbot Market Growth and Trends, Chatbot Market Size Worth $2,485.7 Million By 2028 (grandviewresearch.com) (dostęp 03.08.2021)