CIECH Vitrosilicon laureatem Nagrody Gospodarczej Marszałka Województwa Lubuskiego 2022 za innowacyjne dokonania na rzecz zrównoważonego rozwoju

CIECH Vitrosilicon, spółka mająca zakłady produkcyjne w Żarach i Iłowej, jeden z czołowych europejskich producentów oraz lider sprzedaży krzemianów sodu, otrzymała Nagrodę Gospodarczą w kategorii Innowacyjne Duże Przedsiębiorstwo przyznawaną przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Nagroda to wyróżnienie dla firm, które w sposób szczególny wspierają rozwój społeczno-gospodarczy regionu lubuskiego poprzez implementacje innowacyjnych rozwiązań.

13 października br. w Teatrze Lubuskim w Zielonej Górze odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród, zorganizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego oraz Bank Gospodarstwa Krajowego Region Lubuski. 12 firm zostało nagrodzonych za najciekawsze innowacje wprowadzone na rynek w latach 2019-2021. Wyróżnienie zostało przyznane w czterech podkategoriach: mikro, małych, średnich i dużych przedsiębiorstw.

O przyznaniu nagrody dla CIECH Vitrosilicon, spółki wchodzącej w skład jednej z największych grup chemicznych w Europie Środkowo-Wschodniej, zadecydowały działania przedsiębiorstwa na rzecz społeczno-gospodarczego rozwoju regionu w oparciu o innowacje oraz zrównoważony rozwój. W uzasadnieniu podkreślono zalety technologii produkcji szklistego krzemianu sodu wykorzystywanego do impregnacji posadzek betonowych oraz produkcji opon, co powoduje zmniejszenie hałasu pojazdu, a także starania w ograniczeniu zapylenia przy produkcji, magazynowaniu i transporcie

CIECH Vitrosilicon to największy w Europie dostawca krzemianów sodu. Są one niezbędne w procesie produkcji krzemionki strącanej – ważnego składnika m.in. opon i kosmetyków. Oprócz tego krzemiany sodu wykorzystywane są w produkcji detergentów, papieru i zeolitów. Spółka wytwarza także krzemiany potasu, wykorzystywane do produkcji elektrod spawalniczych czy chemii budowlanej.

Firma przeprowadziła niedawno znaczącą inwestycję o wartości 80 mln zł w rozbudowę mocy produkcyjnych. Umocniło to jej pozycję na rynku europejskim. Zapowiedziała także kolejne inwestycje, m.in. w nowoczesny magazyn przy zakładzie w Żarach.

CIECH Vitrosilicon posiada dwa zakłady produkcyjne – w Żarach oraz Iłowej. Będąc ważnym lokalnym pracodawcą, zatrudnia w nich ponad 100 osób. Poza Europą, firma eksportuje również krzemiany do Azji i Ameryki Północnej.

Kontakt dla mediów:

Zapraszamy do obserwowania głównych mediów społecznościowych Grupy CIECH:

LinkedIn: https://pl.linkedin.com/company/ciech-sa/;

Twitter: https://twitter.com/RzecznikCIECH.

CIECH to międzynarodowa, grupa chemiczna z silną pozycją na rynkach globalnych. Jest drugim producentem sody kalcynowanej i oczyszczonej w Unii Europejskiej, największym producentem soli warzonej w Polsce, największym dostawcą krzemianów sodu w Europie, największym polskim producentem środków ochrony roślin oraz wiodącym w Polsce producentem pianek poliuretanowych. Posiada fabryki w Polsce, Niemczech i Rumunii oraz zatrudnia ponad 3 tysiące osób w całej UE.

Od 2005 roku spółka CIECH S.A. notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a od 2016 roku, równocześnie, na jednej z największych giełd w Europie – Börse Frankfurt. Rozwój Grupy wspiera inwestor strategiczny – Kulczyk Investments.

Jako jeden z największych polskich eksporterów, CIECH wysyła swoje towary na niemal wszystkie kontynenty. Powstają z nich artykuły niezbędne w codziennym życiu milionów ludzi na całym świecie, dlatego Grupa jest ważnym elementem wielu gałęzi gospodarki – budownictwa, motoryzacji, rolnictwa, przemysłu chemicznego, spożywczego czy farmaceutycznego.

CIECH łączy nowoczesne podejście do biznesu z dbałością o zrównoważony rozwój. Od 2020 roku jest członkiem United Nations Global Compact – największej na świecie inicjatywy skupiającej przedsiębiorstwa odpowiedzialne społecznie, środowiskowo i ekonomicznie.

Więcej informacji o Grupie CIECH można znaleźć na stronie www.ciechgroup.com.