CIECH wsparł organizację VIII Mistrzostw Polski Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej!

Już po raz czwarty CIECH wsparł organizację Mistrzostw Polski Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej. W VIII edycji imprezy, która odbyła się 29 kwietnia w Warszawie, zagrało 400 młodych zawodników z 40 domów dziecka z całego kraju. Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali od CIECH profesjonalne bidony sportowe. Wyjazd na kwietniowe Mistrzostwa Polski to już w polskich domach dziecka tradycja, a zarazem jedno z najbardziej oczekiwanych w roku wydarzeń, poprzedzone wieloma miesiącami treningów.

Podczas turnieju wybrana została reprezentacja Polski, która zagra w biało-czerwonych barwach na V Mistrzostwach Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej, które odbędą się w dn. 15-16 lipca b.r. na Stadionie Miejskim Legii Warszawa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego.

W tego rocznej edycji na najwyższym stopniu podium stanęła drużyna Horyzont z placówki opiekuńczo-wychowawczej w Kołaczkowie. Srebrne medale zawisły na szyjach młodych zawodników z Wioski Dziecięcej SOS Kraśnik, a brązowe trafiły do piłkarzy Sternika Szczecin. Nagrodzeni zostali także najbardziej wyróżniający się na boisku. Najlepszym zawodnikiem turnieju wybrany został Maciej Szczublewski (Horyzont Kołaczkowo), a bezkonkurencyjnym bramkarzem był jego kolega z drużyny Konrad Sieracki Najwięcej goli w bramce przeciwników umieścił najlepszy strzelec Dominik Dziąbek (Sternik Szczecin), a najlepszą zawodniczką okazała się Justyna Dębska (Companionship Wojsławice). Nagrody specjalne odebrali też najmłodszy zawodnik Mistrzostw, 7-letni Julian Tunicki (piłkarz DTW Piaseczno, najmłodszej drużyny turnieju) i najradośniejszy zawodnik Norbert Marczuk (Orły Siedlce). Głosami wszystkich zespołów drużyną fair play turnieju obwołany został team FC Kisielanki z Kisielan.

Najlepsi zawodnicy turnieju mieli również okazję zmierzyć się na boisku z piłkarskimi gwiazdami – w meczu pokazowym zagrali m.in. Dariusz Dziekanowski, Maciej Szczęsny, Robert Podoliński, Piotr Snakowski, Marek Jóźwiak i Piotr Świerczewski. Więcej informacji o Mistrzostwach na stronie www.nadziejanamundial.pl oraz na profilu FB: Hope for Mundial.