Co słychać u uczestników „Akademii Szkolnych Talentów”, programu mentoringu edukacyjnego dla dzieci pracowników Grupy CIECH? (cz. 3)

Anna Radzewicz, Anna Tetiurka oraz Michał Zdziarski dopełniają listę uczestników „Akademii Szkolnych Talentów”, program mentoringu edukacyjnego dla dzieci pracowników polskich spółek z Grupy CIECH. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z dotychczasowymi wrażeniami kolejnych uczestników tego wyjątkowego na polskim rynku programu! Przypomnijmy, że uczestnicy Akademii, powstałej z inspiracji Sebastiana Kulczyka, Przewodniczącego Rady Nadzorczej CIECH S.A., otrzymują wieloletnią, bezpłatną pomoc w rozwijaniu swoich talentów i umiejętności, a także wsparcie ekspertów w drodze po najlepszą edukację na prestiżowych uniwersytetach zagranicznych.

Anna Radzewicz, Warszawa

Moja współpraca z mentorami IVY Poland rozpoczęła się bardzo szybko i już po kilku rozmowach udało nam się opracować system pracy. W tym momencie rozmawiam regularnie z trzema cudownymi osobami, które pomagają mi w przygotowaniu do egzaminów SAT. Kontaktuję się też ze studentami i absolwentami różnych uczelni, którzy opowiadają mi o szkołach i kierunkach. Podczas konsultacji przerabiamy tematy potrzebne mi do zdawania SAT, rozwiązujemy i sprawdzamy zadania, ale też rozmawiamy o bieżących tematach, analizujemy artykuły z anglojęzycznych gazet. Moi mentorzy inspirują mnie do próbowania nowych rzeczy i wychodzenia poza moją naukową strefę komfortu. Przyznam, że moje cele i plany na studia bardzo się zmieniły pod ich wpływem. Jestem bardziej pewna siebie i powoli odkrywam, co chciałabym robić w życiu. Dzięki Akademii IVY Poland udało mi się już w maju napisać pierwszą część egzaminów General SAT with Essay i zdobyć bardzo dobry wynik. W październiku i listopadzie będę pisała kolejne egzaminy (z matematyki i fizyki), przygotowuję się też do zdania egzaminów z języka angielskiego. W sierpniu zacznę pisać swój Personal Statement i na poważnie przygotowywać się do czekającej mnie zimą aplikacji. Czuję, że jestem gotowa studiować za granicą, chociaż jeszcze długa droga przede mną.

Anna Tetiurka, Leżajsk

Moja praca z mentorami IVY Poland przybrała szybsze i bardziej intensywne tempo ze względu na to, że na studia aplikuję już w tym roku. Dzięki konsultacjom przygotowałam się do egzaminu językowego, ukończyłam kilka kursów internetowych z działu, który mnie interesuje, dowiedziałam się wszystkiego na temat aplikacji i rekrutacji. Otrzymałam również rady i praktyczne wskazówki na temat zakwaterowania i życia w Anglii, ponieważ Wyspy Brytyjskie są moim celem na przyszłoroczne studia. Najważniejsze jednak, że dzięki studentom, z którymi miałam okazję porozmawiać, zdecydowałam, w jakim kierunku chciałabym rozwijać się w kontekście edukacyjnym i podjęłam decyzję na temat kierunku studiów i idealnej uczelni dla mnie. Niedawno ukończyłam drugą klasę liceum i planuję wakacje. Rozpoczynam także przygotowania do matury, która zbliża się nieubłaganie…

Michał Zdziarski, Inowrocław

Moja praca z mentorami z IVY Poland zaczęła się w styczniu. Zaczęło się od standardowych zajęć organizacyjnych. Poznałem się z konsultantami i omówiliśmy jak ma wyglądać nasza praca. Potem zaczęliśmy regularną współpracę. Obecnie na zajęciach uczę się programowania w języku C++. Konsultanci chętnie udzielają odpowiedzi na pytania dotyczące mojej pasji i tego jak wyglądają studia na zagranicznych uczelniach. Zaczynam również zajęcia z j. angielskiego, aby przygotować się do zdania testów językowych. Jeden z mentorów zainteresował mnie tworzeniem aplikacji na urządzenia z systemem Android. Współpraca z konsultantami układa się bardzo dobrze. Zainspirowali mnie do działania i dzięki nim zacząłem prawdziwą naukę tego co chcę robić w życiu. Skończyłem pierwszą klasę technikum. Udało mi się zdobyć świadectwo z wyróżnieniem. W tym roku szkolnym nie miałem zbyt dużo osiągnięć. Udało mi się jednak zająć piąte miejsce w powiecie na indywidualnym turnieju szachowym dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych.

----------

Nabór do I edycji „Akademii Szkolnych Talentów” trwał od września do grudnia 2018 roku. Pracownicy Grupy CIECH mogli zgłaszać swoje dzieci do programu za pośrednictwem specjalnej strony internetowej. Ponadto w każdym zakładzie CIECH w Polsce zostały zorganizowane specjalne spotkania informacyjne, a do uczestnictwa w programie zachęcały również plakaty promocyjne i broszurki. Od początku 2019 roku dziesiątka młodych osób kształtuje swoją przyszłość z pomocą „Akademii Szkolnych Talentów”.

CIECH to międzynarodowa, profesjonalnie zarządzana grupa z polskimi korzeniami, o ugruntowanej pozycji lidera w branży chemicznej w Europie Środkowej i Wschodniej. Wytwarza produkty, z których powstają artykuły niezbędne w codziennym życiu ludzi na całym świecie - nowoczesne wyroby o najwyższej, światowej jakości. Korzystając ze wsparcia wiarygodnego inwestora strategicznego (Kulczyk Investments) realizuje strategię globalnego rozwoju, rozszerzając sprzedaż na światowych rynkach. Łączy przy tym nowoczesne podejście do biznesu z tradycją produkcji sięgającą 1882 roku.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.ciechgroup.com.