Grupa CIECH sponsorem meczu Polska-Indonezja w ramach turnieju Pucharu Davisa

Polska zwyciężyła z Indonezją wynikiem 5:0, zapewniając drużynie miejsce w przyszłorocznej walce o awans do fazy play off o miejsce w Grupie Światowej I Pucharu Davisa. Davis Cup to największe na świecie międzynarodowe zawody tenisowe, a tym samym jeden z najważniejszych turniejów w ramach tej dyscypliny sportu. Partnerem piątkowych i sobotnich rozgrywek w Inowrocławiu była Grupa CIECH – jeden z największych koncernów chemicznych w Europie Środkowo-Wschodniej.

16 i 17 września w hali widowiskowo-sportowej Ośrodka Sportu i Rekreacji w Inowrocławiu odbył się długo wyczekiwany mecz tenisowej reprezentacji Polski z Indonezją w rozgrywce o awans do przyszłorocznej fazy play off o miejsce w Grupie Światowej I Pucharu Davisa. Davis Cup to największe wydarzenie tenisowe na całym świecie organizowane przez Międzynarodową Federację Tenisową od 1900 roku. Po raz kolejny kibice tenisa zimnego przybyli na Kujawy, by oglądać rozgrywki obu drużyn. W piątek odbyły się dwa mecze singlowe, a kolejnego dnia tenisiści rozegrali spotkanie deblowe, po którym stoczyli dwa kolejne pojedynki w grze pojedynczej.

Rozgrywki o Puchar Davisa były transmitowane przez telewizję, a setki kibiców przybyło do największego zadaszonego obiektu sportowego w Inowrocławiu, by wspierać reprezentantów Polski. Grupa CIECH aktywnie angażuje się w promocję inicjatyw sportowych, będąc w ostatnich latach wielokrotnie partnerem głównym jednego z najważniejszych singlowych turniejów w kraju - „Poznań Open”. Wsparcie wydarzeń sportowych ważnych dla lokalnych społeczności to jedno z kluczowych zobowiązań Grupy CIECH w ramach strategii ESG i strategii “dobry sąsiad”.

- Jesteśmy dumni, że mogliśmy być sponsorem fazy najbardziej prestiżowych międzynarodowych rozgrywek w tenisie ziemnym. Jako dobry sąsiad, sukcesywnie angażujemy się w rozwój sportu i wsparcie lokalnych wydarzeń w środowiskach, gdzie zlokalizowane są zakłady Grupy CIECH – mówi Tomasz Molenda, Prezes CIECH Soda Polska.

Inowrocław to miejsce, w którym zlokalizowane są zakłady produkcyjne spółki CIECH Soda Polska – największego w Polsce, a drugiego w Europie, producenta sody kalcynowanej ciężkiej i lekkiej. Na rodzinnym rynku firma jest największym wytwórcą soli warzonej mokrej i suchej, a także właścicielem znanej marki konsumenckiej: Sól Kujawska.

Kontakt dla mediów:

Zapraszamy do obserwowania głównych mediów społecznościowych Grupy CIECH:

LinkedIn: https://pl.linkedin.com/company/ciech-sa/,

Twitter: https://twitter.com/RzecznikCIECH.

CIECH to międzynarodowa, grupa chemiczna z silną pozycją na rynkach globalnych. Jest drugim producentem sody kalcynowanej i oczyszczonej w Unii Europejskiej, największym producentem soli warzonej w Polsce, największym dostawcą krzemianów sodu w Europie, największym polskim producentem środków ochrony roślin oraz wiodącym w Polsce producentem pianek poliuretanowych. Posiada fabryki w Polsce, Niemczech i Rumunii oraz zatrudnia ponad 3 tysiące osób w całej UE.

Od 2005 roku spółka CIECH S.A. notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a od 2016 roku, równocześnie, na jednej z największych giełd w Europie - Börse Frankfurt. Rozwój Grupy wspiera inwestor strategiczny – Kulczyk Investments.

Jako jeden z największych polskich eksporterów, CIECH wysyła swoje towary na niemal wszystkie kontynenty. Powstają z nich artykuły niezbędne w codziennym życiu milionów ludzi na całym świecie, dlatego Grupa jest ważnym elementem wielu gałęzi gospodarki – budownictwa, motoryzacji, rolnictwa, przemysłu chemicznego, spożywczego czy farmaceutycznego.

CIECH łączy nowoczesne podejście do biznesu z dbałością o zrównoważony rozwój. Od 2020 roku jest członkiem United Nations Global Compact – największej na świecie inicjatywy skupiającej przedsiębiorstwa odpowiedzialne społecznie, środowiskowo i ekonomicznie.

Więcej informacji o Grupie CIECH można znaleźć na stronie www.ciechgroup.com.