Grupa CIECH w programie mentoringowym EmpowerPL 100 organizowanym przez Boston Consulting Group

Aleksandra Janusz, Prezes Zarządu spółki CIECH R&D, została zaproszona do programu EmpowerPL 100, który ma uczcić 100-lecie niepodległości Polski. Jako jedna z mentorek, będzie pomagać studentom polskich i europejskich uczelni kierować swoją ścieżką edukacji, a potem – karierą. Program organizuje Boston Consulting Group we współpracy z Federacją Polskich Stowarzyszeń Studenckich w Wielkiej Brytanii, francuską organizacją Association des Polonais des Grandes Ecles Francaises oraz organizatorami konferencji Poland 2.0 Summit.

Młodzi Polacy, którzy studiują na najlepszych uczelniach w Polsce i w całej Europie, będą mogli zgłaszać swoje aplikacje do udziału w programie do 24 grudnia, korzystając ze strony www.empowerpl.com. Kandydaci będą wybierani przy uwzględnieniu trzech kryteriów: osiągnięć akademickich, doświadczenia zawodowego oraz aktywności społecznej. 100 najlepszych kandydatów trafi pod skrzydła Mentorów - liderów instytucji publicznych i prezesów czołowych firm, którzy będą pomagać studentom polskich i europejskich uczelni kierować swoją ścieżką edukacji, a potem – karierą.

Do grona Mentorów zgodzili się dołączyć m.in. Jadwiga Emilewicz, Minister Przedsiębiorczości i Technologii, Krzysztof Szczerski, Szef Kancelarii Prezydenta RP oraz Piotr Naimski, Pełnomocnik Rządu ds. Strategicznej Infrastruktury Energetycznej. Prezesi, którzy zdecydowali się dołączyć do programu, wywodzą się ze świata finansów, energetyki, technologii, medycyny, mediów, private equity, a nawet data science i zaawansowanej analityki danych.

Program mentoringowy EmpowerPL 100 został ogłoszony w Londynie 24 listopada, podczas uroczystego przyjęcia, w którym uczestniczyli mentorzy – liderzy instytucji publicznych i prezesi czołowych firm - oraz ok. 300 Polaków studiujących na takich uniwersytetach jak Oxford, Cambridge, Imperial College London czy francuskie Grandes Ecoles. W wydarzeniu wzięli udział również polscy licealiści, nagrodzeni za wyniki w nauce, osiągnięcia pozanaukowe i działalność społeczną. Nadrzędnym celem programu EmpowerPL 100 jest łączenie Polaków mieszkających w różnych częściach Europy, reprezentujących różne pokolenia, którzy chcą wspólnie działać na rzecz przyszłości kraju.

Aleksandra Janusz jest Prezesem Zarządu spółki CIECH R&D, prowadzącą i koordynującą projekty badawczo-rozwojowe dla biznesów Grupy CIECH. Wcześniej pracowała dla funduszy inwestycyjnych w Londynie, m.in. funduszu Goldman Sachs Special Situations Group, Rockspring PIM oraz NBGI PE. Jest absolwentką Uniwersytetu Cambridge.

Więcej informacji: