Maciej Tybura nowym prezesem CIECH

22 lipca 2015 roku Rada Nadzorcza CIECH S.A. odwołała ze stanowiska prezesa zarządu spółki Dariusza Krawczyka i na jego miejsce powołała Macieja Tyburę, który od października 2014 roku pełnił funkcję członka zarządu.

Dariusz Krawczyk został prezesem zarządu CIECH w maju 2012 roku. Jego głównym zadaniem było rozpoczęcie restrukturyzacji i poprawy efektywności całej grupy.
Maciej Tybura związany jest z CIECH od lipca 2014 kroku, najpierw jako członek Rady Nadzorczej, a od listopada 2014 roku jako członek zarządu. Maciej Tybura jest doświadczonym menedżerem, który pełnił funkcje zarządcze w największych polskich koncernach. W latach 2008-2012 był wiceprezesem KGHM Polska Miedź. Członek licznych Rad Nadzorczych: PCC Exol, KGHM International, Telefonia Dialog, Pol-Miedź Trans, Walcownia Metali Nieżelaznych. Pełni funkcję Przewodniczącego Rady Nadzorczej KGHM TFI oraz PHP Mercus, zasiada również w Radzie Nadzorczej Tauron Polska Energia.

Maciej Tybura jest absolwentem Wydziału Zarządzania Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. W latach 1999-2001 ukończył studia MBA na Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu. W latach 2000-2001 ukończył studia podyplomowe w Wyższej Szkole Handlowej we Wrocławiu.