Niemiecka inwestycja CIECH może zwiększyć wynik EBITDA Grupy o ok. 25 mln euro rocznie

Należąca do Grupy CIECH, spółka CIECH Saltz Deutschland, prowadząca biznes solny w Niemczech, podpisała umowę o wartości 44 mln euro na budowę i montaż obiektów w nowej warzelni soli, która powstaje w Stassfurcie, tuż obok fabryki sody kalcynowanej należącej do CIECH. To największa inwestycja w historii CIECH, której uruchomienie da Grupie pozycję w gronie liderów na europejskim rynku soli warzonej. Moce produkcyjne powstającej warzelni wynoszą 450 tys. ton rocznie, a działalność nowego zakładu może zwiększyć wynik EBITDA Grupy o ok. 25 mln euro rocznie. Aktualnie zakładany termin uruchomienia produkcji w nowym zakładzie to 1 stycznia 2021 roku.

Spółka poinformowała także, że w ramach prowadzonej inwestycji spłynęły oferty na zdecydowaną większość prac związanych z budową nowej warzelni. W wyniku obserwowanego wzrostu kosztów prac budowlano-montażowych oraz materiałów, w stosunku do pierwotnych założeń z listopada 2017 roku, całościowa wartość inwestycji może wynieść ok. 140 mln euro. W związku z trwającymi negocjacjami wiążących ofert możliwe jest obniżenie wartości inwestycji.

Warzelnia soli w Stassfurcie będzie nowoczesnym zakładem produkcyjnym, pracującym w zupełnie innej technologii niż zakład produkcji soli w Janikowie. Fabryka, zatrudniająca ok. 100 osób, będzie oferowała szerokie spektrum produktów solnych, m.in. sól do elektrolizy, tabletki solne, granulat solny czy sól farmaceutyczną.

Łącznie, po uruchomieniu nowego zakładu produkcyjnego, Grupa CIECH będzie produkować 1 mln ton soli warzonej rocznie i stanie się jednym z największych jej producentów w Europie.

Atutem niemieckiej lokalizacji nowego zakładu produkcji soli jest dostępność własnych źródeł surowców (solanki) i bardzo dogodne położenie, umożliwiające ekspansje na atrakcyjnych, zachodnioeuropejskich rynkach zbytu.

CIECH to międzynarodowa, rozwijająca się grupa chemiczna z silną pozycją na rynkach europejskich i globalnych oraz ze stabilnym inwestorem strategicznym (Kulczyk Investments). Firma eksportuje swoje produkty do ponad 100 krajów całego świata, m.in. sodę kalcynowaną, sodę oczyszczoną, sól, środki ochrony roślin, żywice epoksydowe i poliestrowe, pianki poliuretanowe oraz krzemiany i opakowania szklane. CIECH wytwarza produkty o najwyższej, światowej jakości, z których powstają artykuły niezbędne w codziennym życiu ludzi na całym świecie. Łączy przy tym nowoczesne podejście do biznesu z tradycją produkcji sięgającą 1882 roku. Od 2005 roku spółka notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie oraz, od 2016 roku, na jednej z największych giełd w Europie - Börse Frankfurt.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.ciechgroup.com.