Nowe strategie ochrony fungicydowej zbóż w ofercie CIECH Sarzyna

Przez cały okres wegetacji zboża narażone są na atak chorób wywoływanych przez grzyby. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rolników, CIECH Sarzyna, największy polski producent środków ochrony roślin, przygotował nową, kompleksową strategię ochrony fungicydowej w uprawie zbóż. Pełna oferta produktów fungicydowych Spółki, obejmująca takie produkty jak PROKARB® 450 EC, ASKALON® 125 S.C., TARCZA® ŁAN EXTRA 250 EW oraz AZOKSAR® 250 SC, powstała we współpracy z nowoczesnym laboratorium badawczo-rozwojowym CIECH Sarzyna, które otrzymało niedawno prestiżową certyfikację „GLP” („Good Laboratory Practice”, pol. „Dobra Praktyka Laboratoryjna”).

Podstawową strategią ochrony fungicydowej proponowaną przez CIECH Sarzyna jest ta gwarantująca kompleksową, efektywną ochronę upraw. Jej fundamentem jest zastosowanie środków PROKARB® 450 EC i ASKALON® 125 S.C. w fazie „T1” oraz TARCZA® ŁAN EXTRA 250 EW oraz AZOKSAR® 250 SC w fazie „T2”. Strategią zapewniającą dobry start roślin jest łączne zastosowanie PROKARB® 450 EC, TARCZA® ŁAN EXTRA 250 EW oraz AZOKSAR® 250 SC, już w fazie „T1”.

Strategia solidnej ochrony liści wymaga użycia TARCZA® ŁAN EXTRA 250 EW oraz AZOKSAR® 250 SC w fazie „T2”. Natomiast rolnicy zainteresowani ziarnem wolnym od mykotoksyn mogą zastosować czwartą strategię w ofercie CIECH Sarzyna, która zakłada zastosowanie PROKARB® 450 EC oraz TARCZA® ŁAN EXTRA 250 EW w fazie „T3”.

Rolnicy stają przed coraz większym problemem planowania skutecznej ochrony swoich upraw. Znamy ich oczekiwania i potrzeby, dlatego CIECH systematycznie rozbudowuje swoje portfolio w oparciu o dostępne substancje, tworząc kompleksowe programy ochrony najważniejszych upraw w Polsce. W zbożach Spółka oferuje pełną ochronę herbicydową na chwasty jedno- i dwuliścienne, regulację wzrostu, pełną ochronę fungicydową oraz zaprawianie nasion. W przypadku uprawy kukurydzy jest to pełna technologia ochrony herbicydowej o działaniu nalistnym i doglebowym, a w rzepaku - ochrona herbicydowa i fungicydowa oraz regulacja łanu rzepaku. Łączymy przy tym wysoką jakość produktów CIECH, wynikającą z działań badawczo-rozwojowych, z prawie 60-letnią tradycją produkcji środków ochrony roślin – mówi Jacek Skwira, Dyrektor Marketingu Strategicznego i Zarządzania Portfelem Produktów w biznesie Agro Grupy CIECH.

Właściwą ochronę przed chorobami grzybowymi wdraża się po rozpoczęciu wiosennej wegetacji. W pierwszych zabiegach, ogólnie określanych mianem „T1”, zwalcza się choroby podsuszkowe, takie jak łamliwość podstawy źdźbła i mączniak prawdziwy zbóż i traw. Patogeny powodujące te schorzenia uszkadzają tkanki mechaniczne i przewodzące, co prowadzi do przedwczesnego zamierania źdźbeł i do wylegania łanów. Na początku fazy strzelania w źdźbło na dolnych liściach mogą również rozwijać się choroby określane jako plamistości liści, np. rozwój rdzy, septoriozy i brunatnej plamistości liści z infekcji jesiennych, a także fuzarioza.

Początkowe fazy strzelania w źdźbło, jako okres zwiększonego ryzyka, to najlepszy moment na wykonanie zabiegu zabezpieczającego przed infekcją. Fungicyd stosowany w fazie początków strzelania w źdźbło musi wykazywać działanie interwencyjne, będące w stanie wyleczyć jesienne infekcje, a także skutecznie zwalczyć choroby powodowane przez różne grupy patogenów. Wysokie wymagania odnośnie wiosennego zabiegu powodują, że najlepszym sposobem ograniczania rozwoju chorób w okresie wiosennym jest zastosowanie mieszaniny fungicydów o różnych mechanizmach działania.

Dlatego eksperci CIECH Sarzyna proponują, by w okresie „T1” stosować nowości w ofercie Spółki - PROKARB® 450 EC oraz ASKALON® 125 S.C.

Mieszanina tych produktów świetnie chroni przed chorobami podstawy źdźbła bez względu na rodzaj infekcji. Kombinacja wykazuje wysoką skuteczność w zwalczaniu mączniaka i chorób powodujących plamistości dolnych liści. Proponowana mieszanina ma nie tylko działanie interwencyjne, pozwalające na wyniszczenie patogenu, który rozpoczął rozwój w roślinie, ale również zabezpieczające przed ponowną infekcją. Utrzymujące się przez kilka tygodni działanie chroni bowiem przed atakiem patogenów powodujących choroby na górnych liściach i kłosie, stanowiąc podwaliny pod właściwą ochronę w terminie „T2” – wyjaśnia Jacek Skwira.

Zabiegi fungicydowe w fazach liścia flagowego i kłoszenia powinny wyróżniać się działaniem interwencyjnym i zapobiegawczym. Górne liście stanowią najbardziej wydajną w budowaniu plonu część rośliny. Niezmiernie ważne dla uzyskania plonu jest więc utrzymanie jak najdłuższej aktywności tych części roślin, co jest tożsame z ochroną przed atakiem patogenów grzybowych. Grzyby z rodzaju septoria powodują septoriozę paskowaną liści, jak i później występującą na liściach oraz częściach kłosa septoriozę plew. Największe straty choroby te wyrządzają na górnych liściach i plewach, ponieważ te części rośliny odpowiadają za dostarczenie blisko 90% asymilatów wykorzystywanych do budowy ziarna. Fungicydy zwalczające septoriozę stosuje się głównie zapobiegawczo, gdyż patogen charakteryzuje się długim, trzytygodniowym okresem utajonego rozwoju. Dopiero po tym czasie można zauważyć pierwsze objawy jego działania. Skuteczna walka z chorobą polega więc na aplikacji fungicydu jeszcze przed pojawieniem się widocznych plam na liściach.

W związku z tym, w okresie „T2”, eksperci CIECH Sarzyna, największego polskiego producenta środków ochrony roślin, proponują stosowanie m.in. AZOKSAR® 250 S.C. Środek ten chroni rośliny przed infekcją oraz charakteryzuje się przedłużonym działaniem. Preparaty z grupy strobiluryn wykazują szczególnie silne działanie fungicydowe w przypadku infekcji rdzy i brunatnej plamistości liści. Stanowią też długotrwałe zabezpieczenie przed infekcjami septorioz. Dodatkowo mają działanie fitotoniczne, czyli pozytywnie wpływające na procesy fizjologiczne rośliny. Ma to szczególne znaczenie w okresie największej produkcyjności łanu. W okresie „T2” warto stosować również lecznicze fungicydy z grupy triazoli. TARCZA® ŁAN EXTRA 250 EW czy ASKALON® 125 S.C. powinny być stosowane przemiennie w tym samym okresie wegetacyjnym, jako środki komplementarne z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.

Ostatni termin zabiegów fungicydowych („T3”) skupia się na przeciwdziałaniu infekcji chorób fuzaryjnych na kłosie. Atak grzybów powodujących fuzariozę kłosów następuje dość późno. Przypada on w naszym klimacie na okres kwitnienia. Rozwój choroby trwa kilka, kilkanaście dni. Po tym czasie pojawiają się kłoski, w których zamiast ziarniaków znajduje się szaroróżowa grzybnia. Zainfekowane, niepoddane obróbce ziarno jest szkodliwe dla zwierząt. W zwalczaniu choroby bardzo ważne jest stosowanie fungicydów w okresie okołokwitnieniowym.

Jak pokazują badania, najlepsze efekty grzybobójcze osiąga się w tym okresie stosując PROKARB® 450 EC i TARCZA® ŁAN EXTRA 250 EW. Zwłaszcza w sytuacji licznych przelotnych opadów deszczu w czasie kwitnienia zbóż na stanowiskach po kukurydzy lub przy uprawie odmian zbóż wrażliwych na fuzariozę, zabieg „T3” powinien być obligatoryjnie wykonywany.

Więcej wartościowych porad na temat ochrony roślin uprawnych można znaleźć na stronie www.ciechagro.pl (m.in. w zakładkach „Porady eksperta” oraz „Atlas chwastów”) lub na kanale „CIECH Sarzyna” na portalu YouTube.

miroslaw.kuk@ciechgroup.com; tel. +48 723 66 86 86.

CIECH Sarzyna jest jedną z kluczowych spółek Grupy CIECH i filarem jej segmentu organicznego. Specjalizuje się w produkcji środków ochrony roślin (AGRO) i jest ich największym polskim producentem oraz liderem sprzedaży na rynku herbicydów (środków chwastobójczych). Przewagą konkurencyjną Spółki jest m.in. jedna z najnowocześniejszych na świecie instalacji do produkcji MCPA – skutecznego i bezpiecznego środka chwastobójczego, a także 60 lat doświadczenia w produkcji środków ochrony roślin. Do najbardziej znanych znaków handlowych Spółki należą marki: CHWASTOX®, AGROSAR® 360 SL, AZOKSAR® 250 SC, ASKALON® 125 SC, AKAPIT® 125 EC, TARCZA® ŁAN EXTRA 250 EW oraz WINDSAR 250 EC. Firma, poza kluczowymi krajami europejskimi, obsługuje także rynki w Ameryce Północnej i Południowej, Azji, Afryce i Australii. Jej produkty trafiają do ponad 40 krajów całego świata.

CIECH to międzynarodowa, rozwijająca się grupa chemiczna z silną pozycją na rynkach europejskich i globalnych oraz ze stabilnym inwestorem strategicznym (Kulczyk Investments). Firma eksportuje swoje produkty do ponad 100 krajów całego świata, m.in. sodę kalcynowaną, sodę oczyszczoną, sól, środki ochrony roślin, żywice epoksydowe i poliestrowe, pianki poliuretanowe oraz krzemiany i opakowania szklane. CIECH wytwarza produkty o najwyższej, światowej jakości, z których powstają artykuły niezbędne w codziennym życiu ludzi na całym świecie. Łączy przy tym nowoczesne podejście do biznesu z tradycją produkcji sięgającą 1882 roku. Od 2005 roku spółka notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie oraz, od 2016 roku, na jednej z największych giełd w Europie - Börse Frankfurt. Więcej informacji znajduje się na stronie www.ciechgroup.com.