Ponad 1200 godzin lekcyjnych Akademii Szkolnych Talentów w roku 2020/2021, w sierpniu rusza nowy nabór!

W roku szkolnym 2020/21, dziesięcioro uczestników Akademii Szkolnych Talentów zaliczyło ponad 1200 godzin lekcyjnych pod okiem mentorów z Fundacji Nativated. Dwoje tegorocznych maturzystów podeszło do egzaminu maturalnego, mając już atrakcyjne oferty z najbardziej prestiżowych uczelni europejskich. Akademia Szkolnych Talentów to bezpłatny, wieloletni program wsparcia i mentoringu edukacyjnego dla dzieci pracowników przedsiębiorstw należących do holdingu Kulczyk Investments, m.in. Grupy CIECH, zainicjowany przez Sebastiana Kulczyka. Nabór do kolejnego rocznika programu ruszy już w sierpniu, a wczesną jesienią poznamy pięciu nowych uczestników Akademii. Więcej szczegółów już wkrótce!

W Akademii Szkolnych Talentów uczy się obecnie dziesięcioro dzieci – szóstka „reprezentuje” CIECH, a pozostała czwórka – spółki Autostrada Eksploatacja S.A i Autostrada Wielkopolska S.A. Od nowego roku szkolnego program będzie liczyć 13 osób - oprócz dwóch miejsc, które będą zwolnione przez tegorocznych maturzystów, chętni będą mogli powalczyć o trzy nowoutworzone. W przyszłym roku szkolnym aż czworo obecnych podopiecznych Akademii przystąpi do egzaminu maturalnego, a grono to może się powiększyć w związku z dołączeniem do programu nowych uczestników.

Tymczasem w roku szkolnym 2020/2021 nauczyciele z Fundacji Nativated, w tym dwudziestu tutorów z Polski oraz 11 native speakerów z Wielkiej Brytanii, przeprowadzili dla podopiecznych programu ponad 1200 lekcji.

Dwoje uczestników Akademii podeszło do egzaminu maturalnego, mając już atrakcyjne oferty z najbardziej prestiżowych uczelni europejskich. Radek Dawidowski otrzymał zaproszenia z King’s College London, University of Edinburgh i Maastricht University, natomiast Marcel Maciejczyk otrzymał ofertę z Durham University i aplikował na uczelnię ETH w Zurychu, a także na Technische Universität München.

Także pozostali uczestnicy Akademii przepracowali sumiennie ten nietypowy rok szkolny, wypełniony lekcjami zdalnymi, zarówno w szkole, jak i podczas zajęć w ramach programu. Anastazja Lipińska startowała z sukcesami w olimpiadach szkolnych, umacniając się na drodze do wymarzonej kariery prawniczej i zdobywając już wymarzony indeks na studia na Uniwersytecie Warszawskim, dzięki zajętemu 4. miejscu w Polsce (!) w Olimpiadzie o Prawie. Szymon Balicki szlifował wiedzę z zakresu matematyki, m.in. z brytyjskimi mentorami, a Michał Zdziarski doskonalił zdolności z zakresu informatyki oraz umiejętność posługiwania się językiem angielskim. Antoni Dec przygotowywał się natomiast z biologii i chemii oraz aktywnie brał udział w zajęciach z francuskiego i angielskiego.

Regularne postępy uczestników Akademii Szkolnych Talentów można śledzić na stronie www.akademiaszkolnychtalentow.pl. Znajdują się tam też ciekawe informacje dla rodziców chcących wspomóc wysiłki edukacyjne swoich dzieci, a także śledzić postępy pierwszej stypendystki Akademii Szkolnych Talentów - Liliany Jęziorskiej z Janikowa, która studiuje na Uniwersytecie Southampton.

„Akademia Szkolnych Talentów" to bezpłatny, wieloletni program wsparcia i mentoringu edukacyjnego dla dzieci pracowników przedsiębiorstw należących do holdingu Kulczyk Investments, m.in. Grupy CIECH, zainicjowany przez Sebastiana Kulczyka. Uczestnicy programu otrzymują wieloletnią pomoc od absolwentów najlepszych uczelni świata w rozwinięciu swoich talentów i umiejętności, a także wsparcie ekspertów w drodze po najlepszą edukację na prestiżowych uniwersytetach zagranicznych.

Doradcy opracowują uczestnikom programu indywidualne plany rozwoju, uwzględniające wiele wymiarów – akademicki, naukowy, sportowy, artystyczny, językowy czy wolontariacki. Konsultacje prowadzone przez absolwentów i studentów najlepszych polskich uniwersytetów i zagranicznych uczelni, opierają się przede wszystkim o systematyczne spotkania online prowadzone przez komunikator wideo Nativated, w zależności od miejsca zamieszkania dziecka.

Kontakt dla mediów:

miroslaw.kuk@ciechgroup.com, tel. +48 723 66 86 86

CIECH to międzynarodowa, rozwijająca się grupa chemiczna z silną pozycją na rynkach globalnych. Jest drugim producentem sody kalcynowanej i oczyszczonej w Unii Europejskiej, największym producentem soli warzonej w Polsce, największym dostawcą krzemianów sodu w Europie, największym polskim producentem środków ochrony roślin oraz wiodącym w Polsce producentem pianek poliuretanowych. Posiada fabryki w Polsce, Niemczech i Rumunii oraz zatrudnia ponad 3 tysiące osób w całej UE.

Od 2005 roku spółka CIECH S.A. notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a od 2016 roku, równocześnie, na jednej z największych giełd w Europie - Börse Frankfurt. Rozwój Grupy wspiera inwestor strategiczny – Kulczyk Investments.

Jako jeden z największych polskich eksporterów, CIECH wysyła swoje towary na niemal wszystkie kontynenty. Powstają z nich artykuły niezbędne w codziennym życiu milionów ludzi na całym świecie, dlatego Grupa jest ważnym elementem wielu gałęzi gospodarki – budownictwa, motoryzacji, rolnictwa, przemysłu chemicznego, spożywczego czy farmaceutycznego.

CIECH łączy nowoczesne podejście do biznesu z dbałością o zrównoważony rozwój. Od 2020 roku jest członkiem United Nations Global Compact – największej na świecie inicjatywy skupiającej przedsiębiorstwa odpowiedzialne społecznie, środowiskowo i ekonomicznie.

Więcej informacji o Grupie CIECH można znaleźć na stronach www.ciechgroup.com oraz www.ciechdlagospodarki.pl.