Sobic Home – nowa marka sody oczyszczonej CIECH dla klientów detalicznych

Grupa CIECH, drugi największy producent sody oczyszczonej w Europie, wprowadza na rynek markę Sobic Home – sodę oczyszczoną przeznaczoną do żywności oraz różnorodnych zastosowań domowych. Produkt doskonale wpisuje się w nasilające się trendy konsumenckie, koncentrujące się na wykorzystaniu naturalnych substancji w codziennym życiu. Soda oczyszczona produkowana w fabrykach sodowych CIECH w Polsce i Niemczech, trafi w pierwszej kolejności do sprzedaży online, zarówno w poręcznych opakowaniach typu doypack, jak i wiaderkach o pojemności 3 i 5 kg. Rynkowy debiut Sobic Home wspiera intensywna kampania promocyjna prowadzona w mediach społecznościowych. Produkt będzie oferowany w Polsce i Niemczech.

Soda oczyszczona jest produkowana na bazie sody kalcynowanej i ma bardzo dużo zastosowań. CIECH sprzedaje ją odbiorcom w przemyśle chemicznym, spożywczym, paszowym czy farmaceutycznym. Jednak niewiele osób wie, że sodę oczyszczoną można stosować także przy wielu czynnościach domowych – związanych zarówno z gotowaniem, pieczeniem, jak i sprzątaniem mieszkania.

- Z badań wynika, że 40 proc. Polaków i 54 proc. Niemców interesuje się produktami ekologicznymi i naturalnymi. W pierwszej kolejności to zainteresowanie objawia się wyborem produktów spożywczych, ale także dotyczy chemii domowej i kosmetyków. Nasz produkt oferujemy jako wsparcie w przyrządzaniu żywności, ale Sobic Home ma więcej zastosowań i przekonamy klientów, jak wszechstronną substancją jest soda oczyszczona. Chcemy rozwijać tę markę i przyczyniać się do zwiększania popularności tej skutecznej i naturalnej substancji – mówi Adam Czarnul, szef biznesu sodowego w Grupie CIECH.

Wprowadzenie Sobic Home na rynek poprzedziły liczne badania preferencji potencjalnych klientów, zarówno w Polsce, jak i w Niemczech. Produkt doskonale sprawdzi się w kuchni jako substancja spulchniająca ciasto oraz jako regulator kwasowości. Soda oczyszczona może być stosowana jako substancja pochłaniająca zapachy i wilgoć oraz do zmiękczania wody. Ze względu na swoje właściwości ścierne jest ważnym składnikiem do przygotowania domowych środków do usuwania zabrudzeń z różnych powierzchni, zarówno w kuchni, jak i w łazience.

Wprowadzeniu marki Sobic Home towarzyszy intensywna kampania promocyjna w mediach społecznościowych. Sercem kampanii jest serwis internetowy www.sobichome.pl, zintegrowany z profilem na Facebooku. Jego celem jest budowa zaufania i edukacja konsumenta. Powstał też profil marki na Instagramie oraz dedykowany kanał YouTube.

- We wszystkich kanałach chcemy dystrybuować treści dotyczące produktu oraz jego zastosowań. Opisy zastosowań wesprzemy specjalnie przygotowanymi krótkimi filmami instruktażowymi – mówi Agnieszka Latusek, Marketing Manager biznesu sodowego w Grupie CIECH.

Dzięki instalacjom w Inowrocławiu i Stassfurcie, Grupa CIECH jest największym producentem sody oczyszczonej w kraju oraz drugim w Europie. Uruchomiona w 2019 roku nowa instalacja do jej produkcji w Niemczech, zwiększyła zdolności produkcyjne CIECH w tym obszarze o 50 tys. ton produktu rocznie (do 200 tys.), umożliwiając jednocześnie wytwarzanie najwyższej jakości sody oczyszczonej farmaceutycznej, której czystość i inne parametry chemiczne oraz fizyczne potwierdzone zostały m.in. certyfikacją GMP API. Roczne przychody ze sprzedaży sody oczyszczonej produkowanej przez CIECH wynoszą ok. 200 mln zł.

Soda oczyszczona znajduje zastosowanie przemysłowe przede wszystkim w produkcji pasz (jako regulator kwasowości), żywności (m.in. jako składnik proszków do pieczenia i napojów musujących), farmaceutyków (m.in. do dializ, tabletek musujących i leków), detergentów, kosmetyków oraz do oczyszczania gazów spalinowych.

media@ciechgroup.com

CIECH to międzynarodowa, rozwijająca się grupa chemiczna z silną pozycją na rynkach globalnych. Jest drugim producentem sody kalcynowanej i oczyszczonej w Unii Europejskiej, największym producentem soli warzonej w Polsce, największym dostawcą krzemianów sodu w Europie, największym polskim producentem środków ochrony roślin oraz wiodącym w Polsce producentem pianek poliuretanowych. Posiada fabryki w Polsce, Niemczech i Rumunii oraz zatrudnia ponad 3 tysiące osób w całej UE.

Od 2005 roku spółka CIECH S.A. notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a od 2016 roku, równocześnie, na jednej z największych giełd w Europie - Börse Frankfurt. Rozwój Grupy wspiera inwestor strategiczny – Kulczyk Investments.

Jako jeden z największych polskich eksporterów, CIECH wysyła swoje towary na niemal wszystkie kontynenty. Powstają z nich artykuły niezbędne w codziennym życiu milionów ludzi na całym świecie, dlatego Grupa jest ważnym elementem wielu gałęzi gospodarki – budownictwa, motoryzacji, rolnictwa, przemysłu chemicznego, spożywczego czy farmaceutycznego.

CIECH łączy nowoczesne podejście do biznesu z dbałością o zrównoważony rozwój. Od 2020 roku jest członkiem United Nations Global Compact – największej na świecie inicjatywy skupiającej przedsiębiorstwa odpowiedzialne społecznie, środowiskowo i ekonomicznie.

Więcej informacji o Grupie CIECH można znaleźć na stronach www.ciechgroup.com oraz www.ciechdlagospodarki.pl.