Warunki zimowe wspierały sprzedaż chlorku wapnia - efektywnego zamiennika soli drogowej produkowanego przez CIECH

Kończącą się zima, charakteryzująca się, szczególnie na południu Polski, okresami dużych opadów śniegu, przyniosła zwiększone zainteresowanie klientów CIECH chlorkiem wapnia – substancją doskonale zastępującą popularną sól drogową w usuwaniu skutków intensywnych opadów śniegu i mroźnej pogody, zarówno na jezdniach, jak i na chodnikach. W okresach występowania intensywnych warunków zimowych CIECH sprzedawał nawet kilkaset ton tego produktu dziennie, do Polski i krajów europejskich, w szczególności skandynawskich. Chlorek wapnia to substancja, która jest znacznie wydajniejsza od soli drogowej i cechuje się trzykrotnie dłuższym okresem działania, szczególnie w temperaturach niższych niż minus sześć stopni. Koniec zimy nie oznacza jednak okresu słabszego zainteresowania chlorkiem wapnia – substancja ta ma bowiem wiele innych zastosowań.

Chlorek wapnia produkowany jest w zakładach sodowych w Inowrocławiu. Jego produkcja opiera się na surowcach uzyskanych w procesie produkcji sody. Grupa CIECH, która jest liderem w produkcji chlorku wapnia w Polsce i elastycznie reaguje na potrzeby klientów, wytwarza rocznie ok. 40 tys. ton tego produktu. Oprócz Polski, chlorek wapnia z CIECH trafia na rynek europejski, w tym do Skandynawii, gdzie zimą użycie soli drogowej ze względu na niskie temperatury jest nieefektywne.

Według badań, w ciągu godziny roztwór wodny chlorku wapnia[1] powoduje ubytek 10-cm warstwy śniegu, podczas gdy roztwór soli drogowej w tym samym czasie powoduje ubytek rzędu kilku milimetrów. Co warte podkreślenia, chlorek wapnia ma korzystniejszy wpływ na środowisko niż sól drogowa.

Kilka lat temu Grupa CIECH zainwestowała w udoskonalenie jakości produkowanego chlorku wapnia, co zostało docenione przez jej klientów. Tegoroczne warunki zimowe sprzyjały popytowi na chlorek wapnia, ale nie jest to jedyne zastosowanie tej substancji. Sprzedawany przez CIECH chlorek w jakości technicznej może być używany także w innych branżach i nie tylko w zimie.

Chlorek wapnia absorbuje pył i kurz na drogach szutrowych i parkingach, boiskach sportowych, placach budowy czy kortach tenisowych. Służy także do osuszania gazów i cieczy w reakcjach syntezy, reguluje PH. Dodatkowo jest środkiem pomocniczym w uzdatnianiu wody. Stosuje się go również w produkcji zapraw i betonów (umożliwia betonowanie w temperaturze poniżej 0 stopni).

Jednym z ciekawszych zastosowań chlorku wapnia jest ogrodnictwo i rolnictwo – chlorek wapnia zapobiega powstawaniu chorób i rozwoju grzybów, zwiększając możliwości przechowywania jabłek, truskawek czy pomidorów. Jest też źródłem łatwo przyswajalnego wapnia dla owoców i warzyw.

CIECH to międzynarodowa, rozwijająca się grupa chemiczna z silną pozycją na rynkach europejskich i globalnych oraz ze stabilnym inwestorem strategicznym (Kulczyk Investments). Firma eksportuje swoje produkty do ponad 100 krajów całego świata, m.in. sodę kalcynowaną, sodę oczyszczoną, sól, środki ochrony roślin, żywice epoksydowe i poliestrowe, pianki poliuretanowe oraz krzemiany i opakowania szklane. CIECH wytwarza produkty o najwyższej, światowej jakości, z których powstają artykuły niezbędne w codziennym życiu ludzi na całym świecie. Łączy przy tym nowoczesne podejście do biznesu z tradycją produkcji sięgającą 1882 roku. Od 2005 roku spółka notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie oraz, od 2016 roku, na jednej z największych giełd w Europie - Börse Frankfurt. Więcej informacji znajduje się na stronie www.ciechgroup.com.